ИНСТРУКТОРИ
ПРОГРЕСИВ АКАДЕМИЈА

ИНСТРУКТОРИ

БИЛЈАНА АНГЕЛОВА
ПРОФ Д-Р

БИЛЈАНА АНГЕЛОВА

Проф. Д-р. Билјана Ангелова е редовен професор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” и има повеќе од 30 години консултантско искуство во корпоративниот развој и истражување, особено во делот на финансии. Во период од 2009-2016 година беше директор на Институтот за економии, а од 2016 година е Про-Ректор за финансии, инвестиции и развој на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Бидејќи учествувала активно во истражувачки и апликативни проекти, Билјана Ангелова има големо искуство во секторот на додипломски, постдипломски и докторски студии на Универзитетот Св. Кирил и Методиј; 2011-2015 година беше раководител на Докторски студии за менаџмент на УКИМ, а од 2016 година до денес е независен член на Надзорниот одбор на АД Халк банка.

САШО ТРИПУНОВСКИ

САШО ТРИПУНОВСКИ

Сашо Трипуновски има 20 години меѓународно искуство на извршни позиции и консултантски услуги во корпоративен и приватен капитал со експертиза во развој и деловно работење, управување со проекти, преструктуирање и оптимизација на трошоците, корпоративно управување и тендери. Тој има разновидно искуство стекнато во компании како Хајнекен, Анхајзер Буш Инбев и Џонсон Контролс Аутомотив. Сашо има завршен Електротехнички факултет и МБА на Универзитетот Шефилд.

ФРОСИНА МЕШКОВА

ФРОСИНА МЕШКОВА

Фросина Мешкова е технолошки инженер, магистер по деловна администрација, со кариера од 18 години во приватниот сектор на неколку раководни позиции во меѓународни компании во секторот за храна и технологија. Таа има основано две стартап компании засновани на нови иновации. Фросина е водечки технички експерт за спроведување на техничките обуки на Макпрогрес како дел од Академијата Винчини, која ги вклучува следниве одговорности: обука на обучувачи, развој на наставна програма и спроведување на програмата. Таа исто така работи како консултант за управување со снабдувачки синџири специјализиран за производствени компании.

Виктор Митревски

Виктор Митревски

Виктор Митревски има страст во градење, скалирање на менторски тимови на инженери и доставување технички решенија што им носат вредност на корисниците. Тој има над 15 години искуство во ИТ индустријата, работи како Менаџер за инженерство, Технички советник и Извршен директор на две технолошки компании кои обезбедија технички услуги за многу клиенти низ целиот свет. Тој има искуство во управување со 150 вработени дистрибуирани во неколку различни земји. Виктор е магистер по софтверско инженерство и неколку деловни и менаџерски обуки.

АЦО ЃОРЃИЕВСКИ

АЦО ЃОРЃИЕВСКИ

Ацо Ѓорѓиевски е сениор експерт и професионалец со повеќе од 23 г. успешна деловна кариера, проткаена со исклучителни резултати и успеси на меѓународно и домашно ниво. Има стекнато врвна експертиза и вредни искуства како дел од компанијата Nestle, каде има поминато успешни 15 години. Во 2006 год. Ацо го има воспоставено Nestle Professional – за прв пат како посебна категорија на пазарите во Македонија и Косово. Во 2012 г. бил промовиран во Извршен директор за Nestle Professional за целиот Адриатик регион каде успешно раководел и постигнал врвни резултати, се до крајот на 2020 год. Во истиот тој период, Ацо бил и член на Управниот одбор на Директори на Nestle Adriatic. Неговото меѓународно искуство, компетенции и експертиза, денес се релевантни во повеќе области на експертските и консултански услуги: продажба и маркетинг; интернационализација и меѓународна трговија; корпоративен и стратешки менаџмент; лидерство и развој на лидери и тимови итн.

ИРИНА ПИПЕРКОВА
ПРОФ Д-Р

ИРИНА ПИПЕРКОВА

Проф. Д-р Ирина Мајовски е вонреден професор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје со 15 годишно искуство во високото образование. Главното поле на истражување на Проф. Мајовски е во областа на менаџмент на човечки ресурси. Ирина има значително искуство со предавања во областа, но и во изработка на научно-истражувачки меѓународни и национални проекти, како и апликативни проекти за потребите на бизнис секторот. Градејќи ја својата професионална кариера работела и
на имплементација на проекти финансирани од ECHO, EAR, UNHCR, KfW, како и во неколку
приватни фирми.

Билјана Марковиќ Стаменова

Билјана Марковиќ Стаменова

Kо-основач и директор на консултантската компанија PrimePoint Partners која е вклучена во целосна имплементација на формирање на Прогресив Академија и сите едукативни програми во склоп на Академијата. Билјана, преку работата на извршни позиции во невладини организации, консултантски проекти и менторски ангажмани, има стекнато големо искуство во поддршка на растот на компаниите преку трансфер на знаење, градење лидерски и менаџерски капацитети, бизнис планирање, пристап до финансирање и интернационализација.